2010. szeptember 16., csütörtök

Von Montag bis Donnerstag ist der Weg sehr lang

Köszöntöm ismét a kedves olvasókat! Remélem előző írásommal nem nagyon untattam önöket. :) Nos most az a feladat vár rám, hogy visszapörgetve az időt, ismét elinduljak azon a fáradt, esős hétfői napon, hogy bebarangolva a számomra már ismert helyszíneket, fényt derítsek a múlt eseményeire.
Hétfő: Az első tanítási nap. Hát már reggel meglepetés ért minket, amikor közölték velünk, hogy csak azért keltünk fel hatkor, hogy megreggelizzünk, mert a tanévnyitó szentmise csak 10.30-kor kezdődik. Hát nem nagyon bánkódtunk azon, hogy délelőtt nincsenek órák. Szépen visszamásztunk a 3.emeletre és szundítottunk még egyet, hogy a szertartáson friss lélekkel vehessünk részt. ;) A másik meglepetés, ami ért minket az maga a szentmise volt, mármint a menete, ugyanis (amint már a Peti írta :) ) egy kicsit fel volt bolygatva a sorrend. A könyörgés után egyből következett a Miatyánk, majd hosszas éneklés és imádság után, a Kánon részt kihagyva véget ért az évkezdő nagy "Szentmise". Meglepődésünkből felocsúdva mi is követtük az osztályba felfele áramló diáktömeget. Szerencsére nem csak a szobánk, hanem a termünk is fent van a magasban, úgyhogy júniusra jó izmos lábaink lesznek, főleg a zarándoklat után. :) Természetesen itt sem szokás témazáróval kezdeni, úgyhogy az óra beszélgetéssel valamint a fontosabb dolgok megvitatásával telt el. Ez a tanítási nap meg kell hagyni, gyorsan eltelt. A délután olvasással, pihenéssel és egy kis tanulással ütöttük el az időt.
Kedd: Esős napra ébredtünk. De nem kellet sokáig hallgatnunk a csatornán át lezúduló esővíz csobogását, mert hamarosan eloszladoztak a felhők, és a tanítási nap második felében a világosságot már a nap sugarai adták. Nem panaszkodhatunk, hogy ezen a napon sok óránk lett volna, ugyanis csak négyszer ötven percet kellett végigülnünk a tanteremben. Hát volt egy kis Musikgeschichtquiz a fizika órán, amit az énektanár helyettesített. Hát mit mondjak, azért mi is remekeltünk. A tízből eltaláltunk legalább hármat. :) Na de a biológia órán se volt sok alkalmunk az unatkozásra. A tanár csak úgy pörgött. Ő mondta mondta az anyagot, a diákok meg sorra tették fel a kezüket. A Petivel majd leesett az állunk. Úgy látszik az osztrákok lelkesebbek a biológia tanulásban. :) Na de majd megmutatjuk, hogy a magyarok is fel tudják venni a tempót. ;) Végül elérkezett a letzte Stunde. Ekkor még mit sem sejtve ültünk be a földrajzórára, azt gondolva, hogy ez az első, és ez lesz az utolsó. Hát ember tervez, Porenta végez. :) Ugyanis az igazgató úr olyan kedves volt, hogy minket kímélve ő választotta ki számunkra a földrajz tárgyat, hogy ezzel se keljen fáradnunk. ;) De én nem bánom. Végül is nem fogok belehalni abba a 10 tantárgyba. A napi feszültség levezetése végett, kiálltunk a csehek ellen, játszottuk egy kis billiárdot. Ja igen még nem említettem (amit már a Peti említett), hogy ezen tanévben is jöttek vendégdiákok Csehországból. Hát igen. Ez a magyar cseh barátság mindig bejön. Nekünk is bevált. Próbája ki ön is! ;) Nagyon rendes srácok. A nevük Thomas és Josef (ahogy Peti mondaná Tomi meg Józsi ;) ). Tőlünk két évvel fiatalabbak. Az első közös étkezéskor ismerkedtünk meg velük. Ez mindig így van: az idegenek mindig egymásra találnak, hisz egy csónakban evezünk. Nos tehát billiárdoztunk, és megcselekedtük, mit a haza megkövetelt: 2-1 re csehül elvertük a cseheket idegenben. :) A mai nap érdekessége még, hogy ezen a napon kaptam meg az első munkámat. :)
Szerda: Hát ez a Salzburgi időjárás eléggé változatos. Az egyik órában még borús, a másikban meg-bár felhősen, de- napos. Ezen a napon egy kicsit korábban keltem, hogy meglessem milyen egy hétköznapi mise Salzburgban. Nagyon érdekes érzés volt kora reggel ebben a hatalmas sötét iskolában mászkálni, ugyanis a kápolna, ahol a hajnali szertartás volt az iskola másik oldalán található. Hát a létszám, illetve a résztvevők életkora az itthoni misékéhez hasonló: egy kis csapat idős néni. :) De nagyon szép mise volt. :)
Hát ez a nap valóban megért egy misét, ugyanis eléggé kemény volt. 7 óra azért nem kis váltás ezek után a lightos órarendek után. Ez a nap már normálisan, az órarend szerint folyt le. Már utaltam rá, de most egy kis kitérővel beszámolnék az órarendről is. Tehát a vendégdiák maga határozhatja meg, milyen órákra szeretne bemenni (elvileg :) ). A hittan és a tesi kötelező, a többi mind választható. De hát egyértelmű, hogy  érdemes felvenni az alaptárgyakat (matek, német, töri), valamilyen plusz nyelvet, és azokat a tárgyakat, amivel az ember továbbtanul majd az egyetemen. Hát most röviden ennyit szólnék erről, de ha bármi kérdés van, szívesen válaszolok. Nos a filozófia meg az angol még mindig osztályfőnöki óra volt, de a következő tanórák már a rendes kerékvágásban teletek el. Biosz, délután pedig töri, matek, föci és hittan. Bár a hittan elmaradt, így mehettünk haza, az 5*2-es otthonunkba. Délután más programom is volt, aminek köszönhetően lógtam egy kicsit a matek meg a töri óráról. Függönyüket kellett felakasztanom egy pár osztályban. A segítőm a kereskedő volt, aki behozta az iskolába a függönyöket. Egy kicsit olyan rajzfilmfigura szerű volt, amire rátett még egy lapáttal a bemutatkozása: Mein Name ist Wili. :) Később a Peti elmondta, hogy milyen sok jó dologról maradtam le: a töri tanár szigorú tekintetéről valamint a matek tanár érdekes köregyenletéről. :) Hát ez után valóban ránk fért egy kis pihenés. Ja most, hogy a vacsora fele közeledünk (17.20-kor ért véget az utolsó óra, a vacsora pedig 17.45-kor van) beszélek egy kicsit az étkezésekről. Hát az osztrák konyhára egyenlőre semmi rosszat nem tudok mondani. Akinek ezek után a kaják után, amiket én megettem mégis lenne valami panasza, annak az embernek nagyon válogatósnak ill. rosszindulatúnak kell lennie. :) Itt az a legjobb, hogy klassz ételeket adnak, és még repetázni is lehet. ;) Úgyhogy nem fogunk éhen halni. A reggeli mindig 7-kor van, az ebéd 12.30 körül, a vacsora pedig -amint már említettem - 17.45-kor. Egy újabb jó érv, hogy eltölts egy évet Salzburgban. ;) Ja egyébként amit már a Peti is írt, én is megemlítem: találkoztunk egy nagyszájú "kiscsákóval", akinek a szülei közül az egyik magyar származású (azt hiszem az édesapja). Egy kicsit én is meglepődtem, hogy a sok német szó között, hirtelen magyar szavak ütköztek a dobhártyámnak. :)
Csütörtök (ma): Hát ma se kellett volna felkelnünk 6-kor, csak a reggeli miatt, ugyanis az első óránk Freistunde volt. Ma valóban elváltak útjaink egy időre a Petivel, ugyanis ő jobban szeret kornyikálni, mint festeni. :) Nagyon klassz volt a rajzterem. Hát egy kicsivel nagyobb mint a miénk. :) Az első órán kaptunk egy feladatot, amit a második óráig be kellett fejezni. Szürreális stílusban, a felírt címet figyelembe véve (amikor szék voltam) kellett egy rajzot készíteni. Hát összehoztam valamit. :) A matek órán folytattuk a koordináta geometriát (köregyenlet meg ilyesmi :) ), a törin pedig önállóan fel kellett dolgoznunk a Koreai háborút, a Kubai és a Szuezi krízist, mert a tanár úrnak akadt egy kis adminisztrációs elintéznivalója. :) Azért ma se fáradtam el annyira, hogy ne menjek le focizni a cseh barátommal és a többi salburgi kis lurkóval. Egész jót játszottunk. :) Itt egyébként nagyon jó lehetőségek vannak a sportolásra: van kosárpálya, focipálya, futópálya, méghozzá nagyon jó kivitelezésben. :) Bár a kosárpalánk egy kicsit alacsony, vagy csak én nőttem meg. ;) A salzburgi kaja hatása. ;)
Na akkor ma ennyit írnék. Szerintem már ezt is elég lesz átböngészni a kedves olvasóimnak.
Majd jelentkezem a következő érdekfeszítő eseményekkel. :)
Addig is minden jót!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése