2010. szeptember 28., kedd

Egy kis hozzáfűznivaló :)

Köszöntöm ismét a kedves olvasókat! Ma kétszer írok, hogy jóvátegyem mulasztásaimat. ;) Nem, egyébként csak szeretnék még egy pár fontos információt hozzáfűzni a leírtakhoz. Említettem, hogy sok ember volt most a városban, aminek nem csak az az oka, hogy Salzburg Európa egyik legkedveltebb kisvárosa, hanem az is, hogy ezen a hétvégén ünnepelték a város védőszentjét, patrónáját St. Rupert püspököt. Ehhez illesztenék most be egy kis összefoglalót, amelyet az interneten találtam. (http://www.salzburgerland.com/hu/tid_vrosi-s-vidki-bcsk_18478/direktlink.html )
 A búcsút (németül: Kirchweichtag, Kirchtag, Kirtag) évente egyszer tartják, legtöbbször a helyi templom, a falu vagy a szövetségi tartomány védőszentjének névnapján.
Salzburg városában minden évben a szeptember 24-e - a salzburgi tartományi patrónus névnapja - környékén rendezik a híres "Ruperti-Kirtag"-ot, azaz Szt.Rupert napi búcsút. Jó mulatság ez kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Sokan népviseletet öltenek tiszteletére.
Rupertus, Salzburg tartomány védőszentje kb. 1300 évvel ezelőtt érkezett Salzburgba Worms-ből, melynek püspöke volt. Ő alapította meg a Szt. Péter kolostort (Ausztria legrégebbi kolostorát), valamint a nonnbergi apácazárdát,  az Alpok első zárdáját. Akkoriban indult virágzásnak a sókereskedelem, ezért Szt. Rupertet legtöbbször sóval teli hordóval kezében ábrázolják. 

Illetve egy liturgikus szakember, kedves ismerősöm, kicsit kiigazította az írásomat, ugyanis azt írtam, hogy az ünnepi szertartáson részt vevő atyák a régi rítusban használatos (úgynevezett Bassgeige) miseruhát viseltek. Ehhez hozzá kell tenni, hogy ezt a liturgikus öltözetet az új rítusban is lehet alkalmazni, tehát nem "rítusspecifikus". :)
Nos majd jelentkezem, addig is minden jót!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése